http://s5.picofile.com/file/8372971368/%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B9%DB%B0%DB%B9%DB%B1%DB%B6_%DB%B1%DB%B0%DB%B0%DB%B8%DB%B3%DB%B0.jpg
عکس: محمد ولی تکاسی(شهریور 1398)
مکان: مرکز تحقیقات اموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان
کاکتوس علوفه ای (تونسی) Opuntia Ficus indica
برای پرورش این محصول باید خاطرنشان کرد که در صورتی که میزان بارندگی 200 تا 600 میلیمتر باشد این نوع کاکتوسهای بدون خار 20 تا 400 تن در هکتار علوفه تر تولید می کنند. در ایران در حدود 40 تن در هر هکتار تولید می شود.
کاکتوس علوفه ای دارای 80% آب و 1.5 تا 2% پروتئین و حدود 1.5% چربی و 8.6% فیبر است.
کاشت کاکتوس های علوفه ای با مقاومت ویژه ای که به وضعیت نامساعد محیطی از جمله درجه حرارت های بالا و خشکیهای طولانی مدت و خاکهای فقیر دارند در برخی از استانهای کشور قابل گسترش است. زمان کاشت آن در فصل پاییز و یک ماه قبل از شروع اولین بارندگی و نحوه کاشت به صورت دستی است.
این گیاه تحمل یخ زدگی طولانی مدت و آب ایستادگی و شوری آب و خاک را نداشته، اما در برابر خشکسالی و کم آبی بسیار مقاوم است و می تواند با میانگین بارش سالانه 100 میلی لیتر رشد کند و جایگزین مناسبی برای ذرت علوفه ای و دیگر محصولاتی است که به آب زیادی نیاز دارند. خاك مناسب برای كاشت كاكتوس علوفهای باید حداكثر 15- 20 درصد خاک رس داشته و دارای زهكشی مناسب، عمیق و سبك باشد. بهترین ph برای كاكتوس علوفهای حدود 2.8 تا 5.8 است. کاکتوس علوفهای به شوری خاک حساس است و شوری خاک بیش از یک دسی زیمنس بر متر و درجه حرارت زیر صفر برای کاشت این گونه دو عامل محدودکننده محسوب میشوند.
این کاکتوس تولید میوه نیز می کند، میوه کاکتوس در جامعه انسانی قابل استفاده است. این گیاه در اوایل بهار به گل می نشیند و میوه های شیرین متمایل به ملس، با گوشت و آب زیاد تولید می کند که دارای خواص درمانی متعددی می باشد که مهمترین آن مربوط به بیماری های گوارشی معده است. این گیاه دارای خواص دارویی است و عسل حاصل از این گیاه از مرغوبترین عسلها بوده که این امر خود میتواند امکان فعالیت پرورش زنبور را در کنار کشت این علوفه به وجود آورد و منبع درآمدی مضاعفی برای کشاورزان باشد.
نحوه تکثیر: روش تکثیر كاكتوس علوفهای بسیار ساده است، تکثیر این گونه با استفاده از قطعات بوته كاكتوس امکانپذیر است. قطعات مورد نیاز برای تكثیر، از بوتههای سر حال و سالم تهیه میشود. اندازه قطعات تهیه شده از بوتهها باید متوسط تا بزرگ باشد. این قطعات را در انتهای فصل رشد و با اعمال یك تنش ملایم خشكی برداشت میکنند.
برداشت كاكتوس علوفهای: زمان کاشت کاکتوس علوفهای در فصل پاییز و یک ماه قبل از شروع اولین بارندگی و نحوه کاشت به صورت دستی است. كاكتوس علوفه ای را در انتهای فصل رشد برداشت كرده و به وسیلهی داس از بوتهها جدا میکنند. میزان برداشت کاکتوس علوفهای بستگی به سن گیاه، تراكم گیاه و میزان بارندگی منطقه دارد. بطور متوسط در سال اول 2-4 برگ از هر بوته برداشت میشود و به مرور تعداد آن افزایش مییابد. كاکتوسهای برداشت شده در محیط خشك و سایه نگهداری و سطح آنها را با كاه و كلش به قطر 5-10 سانتی متر پوشش میدهند و به منظور جلوگیری از پوسیدگی هر 4-6 هفته زیر و رو میگردند. در شرایط مناسب كاكتوسهای علوفهای را میتوان به مدت 6 ماه نگهداری كرد.
نحوه مصرف در جیره دام: کاکتوس علوفهای نباید در معرض چرای مستقیم دام باشد زیرا بزاق دام به عنوان عامل بازدارنده مانع رشد مجدد گیاه از قسمت قطع شده میگردد. برای استفاده از آن در جیره، قطعات کاکتوس قطع شده را خرد نموده و آنها را به صورت قطعات کوچک به صورت دستی به دام داده میشود. این گیاه خوشخوراک بوده و شتر، بز، گوسفند و گاو تمایل فراوانی برای تغذیه از این گیاه نشان میدهند. تغذیه دام از این گیاه به ویژه در مناطق خشک دام را تا حد زیادی از نوشیدن آب بی نیاز میکند.
منبع:دستچین
http://dastchin.ir/articles/livestock_info/cactus_forage
توجه:
جهت کسب اطلاعات بیشتر ترکیبات غذایی، نحوه واردکردن آن در جیره غذایی، تهیه طرح توجیهی اقتصادی و راه اندازی مزرعه می توانید از طریق کامنت وبلاگ و یا ای میل و شماره تلفن ذیل تماس بگیرید:
mwtokasi@yahoo.com
09366348680
چاپ کتاب" راهنمای تغذیه و جیره نویسی حیوانات خانگی (همراه با نرم افزار)"
کاکتوس ,علوفهای ,گیاه ,ای ,علوفه ,برداشت ,این گیاه ,علوفه ای ,کاکتوس علوفهای ,كاكتوس علوفهای ,به صورت ,شروع اولین بارندگی
درباره این سایت